Az Európai Idő honlapja
Az Európai Idő honlapja
Az Európai Idő honlapja

 


Csíki Sándor:

Meddig leszünk még?

"Isten nélkül nincs közösség,
Isten nélkül nincs haza,
Isten nélkül nincs család,
Isten nélkül nincs szerelem.
Isten nélkül csak összefekvés van.
Banda, csürhe és tömeg."

Ezeket a veretes sorokat dübörgi fülünkbe Eperjes Károly színművész a közkedvelt, magyarhoni televíziós csatorna lélekhullámainak segítségével. A Hídember című film Széchenyiének szép üzenete velőkig hatol. És igaz hittel vértez fel.
Akárcsak Orbán Viktor kecskeméti kampánybeszéde. Amely az otthonról, a családról és a munkáról szól. Közben népesedési problémákat vet fel.
Meddig leszünk még? - teszi fel a kérdést az ötgyermekes volt miniszterelnök.
Mert bármennyire nem veszünk róla tudomást: a világ növekszik, Európa öregszik, és Magyarország csökken. Kicsi anyaországunk lélekszáma nemsokára tíz millió alá fog esni. 2050-ben már csak 8 és félmillió ember fog élni Magyarhonban. Hogyha a mai "gyermek-vállalási kedvtelenség" nem változik.
Igaz ez a gyermek-vállalási kedvtelenség jellemző az egész Kárpát-medencére. De a magyarok körében a legmagasabb. Persze az is igaz, hogy a térség összes országában kevesebb gyermek születik, mint ahány ember meghal. De a határokon kívülre rekedt magyarok mindenhol jobban fogynak, mint többségben élő honfitársaik.
Meddig leszünk még?- tehetné fel a kérdést szövetségünk miniszterelnök-helyettese.
Hisz ezek alól a folyamatok alól az erdélyi magyarság se kivétel. Legendás fogyásunk sokszor szóba kerül. De annak megfékezésére igazi, épkézláb elképzelést még soha se hallottunk a hazai magyarok képviseletét "felvállaló" érdekszövetségtől. És az a rossz, hogy minél inkább hajtogatják uraink, hogy a szórványt mentik, annál több ott a baj.
A csángókról nem is beszélve. Ahol Böjte Csaba nagyobb áttörést ért el, mint a híres RMDSZ bagázs együttvéve. Közel 16 éves egyeduralkodás alatt. Újabban Olaszhonba csángálnak a moldvai magyarok. Veronában már saját miséjükre mehetnek. Az persze nem kétséges, hogy ez a mise milyen nyelven folyik. Az ördög ott is magyar lett.
Meddig leszünk még? - tette fel a kérdést Orbán Viktor nemrég Kecskeméten.
Végül Martonyi János volt magyar külügy-minisztert hívta segítségül. Aki elmondta, hogy a 20. századot elveszítettük, de a 21.-et megnyerjük. Mert van hitünk. Mert nem a múltba merengést választjuk, hanem a magyar jövőbe nézést tűzzük célul!
Mert ahol van hit s bizalom a jövőbe, ott gyermekek is születnek. Ott nem teszik szánt szándékkal nemzőképtelenné magukat az emberek. Ott népük öröklétéért küzdenek.
"Isten nélkül csak összefekvés van. Banda, csürhe és tömeg."

 


Az Európai Idő honlapja
Az Európai Idő honlapja